Δευτέρα 9 Μαΐου 2011


Οι «φρουροί» της πλατείας Καλλιγά
 Κάτοικοι της περιοχής υπερασπίζονται τη γειτονιά τους

Οι περισσότεροι την γνωρίζουμε ως πλατεία Καραμανλάκη. Αλλά το επίσημο όνομά της είναι πλατεία Καλλιγά, από τον μεγαλοκτηματία της περιοχής των Πατησίων Παύλο Καλλιγά. Βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια, ανάμεσα στις πλατείες Αμερικής και Κολιάτσου, και αποτελεί μέχρι και σήμερα μια νησίδα τάξης και ευπρέπειας γιατί εδώ, στα τέλη της δεκαετίας του ’30, εφαρμόστηκε ένα πρωτοποριακό πολεοδομικό πείραμα που επέβαλλε μορφολογική ομοιογένεια στις νέες οικοδομές και υποχρεωτικά προκήπια.
Ραγδαία υποβάθμιση
Δεν χρειάζεται να ξέρεις από αρχιτεκτονική ή πολεοδομία για να καταλάβεις ότι σε αυτήν τη γειτονιά επιβιώνει μια καλή στιγμή της Αθήνας. Φυσικά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πλατείας δεν την προστάτευσαν από το κλίμα κατάρρευσης (οικονομικής, κοινωνικής) που βιώνουν μεγάλα τμήματα του ευρύτερου κέντρου της πρωτεύουσας. Η φυγή παλιών μονίμων κατοίκων πήρε μαζικά χαρακτηριστικά ήδη από τη δεκαετία του ’70, με αποτέλεσμα σήμερα να καταγράφονται φαινόμενα αποδιοργάνωσης του κοινωνικού ιστού. Και τώρα η οικονομική κρίση.
Σε αυτό το περιβάλλον υποβάθμισης και απαξίωσης, υπήρξαν φωνές που είπαν «ώς εδώ». Είναι οι ιδρυτές της Ενωσης Πολιτών Πλατείας Παύλου Καλλιγά που γεννήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, μια πρωτοβουλία κατοίκων για την υπεράσπιση της γειτονιάς τους. «Στην εν λόγω περιοχή, η πλημμελής λειτουργία του κράτους και του δήμου είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ζωνών ανομίας», επισημαίνουν. «Διακίνηση ναρκωτικών, πορνεία, κλοπές, ληστείες, διαρρήξεις, ακόμη και φόνοι, παρεμπόριο, ανεξέλεγκτη και αθρόα συσσώρευση λαθρομεταναστών οδηγούν στη ραγδαία κοινωνική αποσύνθεση, στον οικονομικό μαρασμό και στην γκετοποίηση μιας άλλοτε ακμάζουσας συνοικίας». Αλλά δεν φταίει πάντα και μόνο «το κράτος». «Παράλληλα και η μέχρι σήμερα αδιαφορία των κατοίκων για ό, τι συμβαίνει γύρω τους συνέτεινε πολύ στην επιδείνωση και στην εγκατάλειψή της», συμπληρώνουν.
Οι κάτοικοι της περιοχής και τώρα μέλη της Ενωσης, έχοντας απελπιστεί από τα σημάδια ραγδαίας υποβάθμισης, αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν με σκοπό την ουσιαστική αναβάθμιση της καθημερινότητάς τους. Συστάθηκε προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή (την αποτελούν οι Ιωάννης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κριεζής, Θέμης Μπακογιάννης, Θεόδωρος Παπαχρήστος, Βάσω Σωτηρίου και Αθανάσιος Χατζηδημητρίου) και προσπάθησαν να καταστήσουν ευρύτερα γνωστά τα προβλήματα της περιοχής, απευθύνοντας σχετική επιστολή στον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Εγιναν, επίσης, συναντήσεις με τη νέα δημοτική αρχή και τον Γιώργο Καμίνη, αλλά η Ενωση Πολιτών δεν τα περιμένει όλα από τον δήμο ή κάποιο υπουργείο. Ηδη έχουν πραγματοποιηθεί επαφές με εταιρείες φωτισμού με σκοπό να αναλάβουν ως χορηγοί τον καλύτερο φωτισμό ελεύθερων χώρων της γειτονιάς, ενώ ταυτόχρονα προωθούνται πολιτιστικές παρεμβάσεις και εκδηλώσεις, σε συνεργασία με φορείς και εκπροσώπους της τέχνης και του πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων. Αύριο Κυριακή, στις 11.30 το πρωί οργανώνεται η πρώτη δημόσια εκδήλωση της πρωτοβουλίας: καλούν τους γείτονές τους να πάρουν σκούπα και φαράσι και να καθαρίσουν την πλατεία και τους γύρω δρόμους. Είναι ταυτόχρονα και μια συνάντηση γνωριμίας, καθώς ομολογούν ότι η κατάσταση με την καθαριότητα έχει βελτιωθεί τους τελευταίους μήνες. Και την 1η Ιουνίου ετοιμάζουν μια μεγάλη υπαίθρια γιορτή πάνω στην πλατεία, ένα καλοκαιρινό πάρτι για τη γειτονιά.
Δηλώνουν: «Είμαστε ακομμάτιστοι, αχρωμάτιστοι, έξω από δογματισμούς και ιδεολογήματα και ανάμεσα στις πολλές διαφορετικές αντιλήψεις που φέρει ο καθένας μας μάς ενώνει μια κοινή ανάγκη: η ανάγκη για ασφαλή και αξιοπρεπή διαβίωση. Για όλους».
Εδώ και λίγους μήνες, η πλατεία Καλλιγά δεν είναι πια μόνη της.

Δημήτρης Ρηγόπουλος

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 7.5.2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου